Medicin

3.6 MEDICINSK POLICY

3.6.1 GENERELLT

Det är viktigt att som utgångspunkt betona att de långsiktiga fördelarna med fysisk aktivitet totalt sett vida överstiger riskerna med att vara fysiskt inaktiv.
Fysisk aktivitet är viktig för kroppen. För en frisk person är det inte farligt att idrotta.

De plötsliga dödsfall som inträffat under de senaste åren har orsakats antingen av någon medfödd missbildning i blodkärl eller i hjärtat eller när man idrottat med en infektion i kroppen. Det finns ingen anledning att undersöka våra fotbollsspelare inom ungdomsfotbollen.

Däremot bör man låta undersöka sig av läkare om:

  • det finns hjärtsjukdom i släkten,
  • det finns ett konstaterat (eller förmodat) hjärtfel
  • spelaren känt av oregelbunden hjärtrytm.

Spelare som har allergi eller astma bör undersökas av läkare för att få behandling mot ansträngnings astma samt information om dopingregler. En fotbollsspelare skall alltid avstå från träning eller match vid infektion. Ett sätt att undvika infektioner är att vara noga med hygien. Dela inte vattenflaskor med någon annan spelare, nys och hosta inte ut i raka luften, var noga med att tvätta händerna. Vila och återhämtning, regelbundna kostvanor och regelbundna sovtider förebygger infektioner.

Skada

Lidköpings FK/Akademi ser sina spelare som en investering i verksamheten och är mån om att skadad spelare snarast återgår i träning och spel. Vid skada skall spelare snarast kontakta och erhålla en diagnos och rehabiliterings program från, till klubben knuten, legitimerad sjukgymnast, naprapat, kiropraktor eller läkare.